Újhold a Nyilasban

Az év utolsó Újholdja a Nyilas 26°SG31 fokán, december 18.- án. 

A Kozmosz Nyilasa vizionárius, arra ösztönöz, hogy láss az ismert, tudott mögé. Új kalandra nem csak utazásaink során teszünk szert, hanem az elme vándorlásai során is. Ez a zodiákus azon stációja, amikor nyilunkat Isten megismerése felé irányítjuk, az "Elérhetetlen": vallások, guruk, szent tanítások formájában emberközelibbé formálódik-. A Nyilason át találkozhatunk az Istenekkel, azok személyessé költött archetípusaikkal, mítoszaikkal. Itt érthetjük meg, az absztrakt gondolkodás elsajátítása által, a szimbólumok nyelvét, az asztrológiát, a tarot -t, mondákat, álmokat. Felfedezhetjük, hogy mindezekben Mi vagyunk jelen: végsösoron az Istenek történetei, a mi saját személyes életünk egy-egy rejtjelezett metszetei. 

Az Újhold képletében a Hold-Uránusz tüz trigon (Nyilas-Kos) arra figyelmeztet, hogy hitünket megreformálni készülünk: olyanban tudunk már csak hinni, mely szabaddá is tesz egyben, az információk ehhez hirtelen, villámcsapásszerüen, váratlanul érhetik el Tudatunkat. Lázadunk, és forrongunk, jobb esetben (ki)forrunk, azaz minöségileg csapunk át egy másik Tudatállapotba. A forradalom (Uránusz) természetes (Nyilas, mint a Természet rendje) állapot: az új és a régi örökös mozgásban tartja a Világot. Amit most itt el kellene hagyni: megszokásaink, én-képpé merevedett viselkedéseink, érzéseink, gondolkásmódunk, önmagunkhoz ragasztott múltunk. A megújulás elsösorban belsö folyamat: önálló lépések igaz Önvalónk, a beteljesedés felé. Szellemi értelemben (Nyilas), ez a fejlödés (Uránusz) útja. 

Érdekes párosítás azonban, hogy a fenti forradalmi eröket fékezi a Hold/Nap párossal együtt álló Szaturnusz, a Nyilas utolsó (anaretikus) fokán. Mintha a szabad horizontot (Uránusz) valami hatalmasság (Szaturnusz) árnyékolná, blokkolná le. Mintha félnénk elhagyni ránk hagyományozott hiedelmeinket, szokásainkat, mintha a már rég kinött, személyes szabályzati könyvünket még mindig nem engedhetnénk el. Mintha az új, csak a régivel egyetértésben jöhetne létre, mintha valamit át is kellene mentenünk, mintha a forradalom nem járhatna teljes bomlással, elhagyással. Mintha tisztelegnünk is illene mindannak mit elengedünk. A Nyilas utolsó fokán járó Szaturnusz, még egyszer nyomatékosítja, hogy legyen célod: tudd merre a merre, adj nevet annak mit építeni készülsz. 

A Újholdat a 12es házban álló Chiron is kvadrálja: az új ciklus elindítása, hiperérzékennyé tehet minket: utunkat elhagyatottság, elveszettség, magára hagyatottság, és kirekesztettség érzése kísérheti. Olyan ez, mikor átérezzük, hogy saját sorsunk mellett a Világ sorsának alakulása is tehertétel: a Világ szenvedésének, fájdalmának orvoslása kollektív feladatunk. Ebben segítségünkre lehet az Újholddal együtt álló Vénusz: jelezve, hogy a választásunk mögött szívünk kell, hogy álljon. Az egyetemes összekötöttség (Jupiter-Neptunusz trigon) élménye, valós tapasztalása szabadítja fel a vallások, hiedelmek, hitrendszerek, és politikai különbözöségek (Nyilas) miatt szétválasztott, széthúzott, kirekesztett közösségeket (Uránusz). 

Az Újhold a Sabian Szimbolumok közül a "Szobrász munkában" fokán áll: szinkronban a többi bolygóval, arra emlékeztet, hogy az Új megalkotása: örömforrás (Hold-Vénusz), ihletett (Jupiter-Neptun), olykor verejtékes, és hibákkal tüzdelt (Hold-Chiron), de ami megszületik az kiállja az Idö (Szaturnusz) próbáját, és a jövöt (Uránusz) alapozza meg.