Gondolkozz Ezen

f3d785f802d28101aa3153d5050f8fed.jpg

mi a valós életkor?

vajon képes vagy minden pillanatban meghalni emlékeid számára? 

Vajon lehetséges-e ebben a világban ambíciók nélkül élni, vállalva önmagunkat? Lehet-e névtelenül, ismeretlenül, hírnév nélkül boldogulni? Vajon, nem a siker az, amit mindenki istenít, vajon nem ennek dicsöítésében kábulunk el? A siker elérésében való kényszeres tevékenység alatt azonban az elménk elfárad, megöregszik. Ha valóban szeretnénk azt amit csinálunk, akkor nincs szükségünk arra, hogy a hírnév által gazdagodjunk. 

Mi a valós életkor? - Az elmét a tapasztalatok felhalmozása, az emlékek hamuja öregíti. Ha az elme mindennap meghal az emlékek, - a múlt minden öröme és bánata számára, akkor marad friss, ártatlan és kortalan. Az élet összes tapasztalatával terhelt elme nem képes felfedezni az igazságot.

Vajon képesek vagyunk-e minden pillanatban meghalni emlékeink számára? Vajon nem ezt jelenti az a gyermeki ártatlan életélvezet, mely a pillanatban él? Az elme csak akkor képes maradéktalanul megérteni a jelent, ha nem végez összehasonlítást, nem mond ítéletet. Csak a befejezetlen tapasztalat hagy hátra nyomot, emlékeink tehát nem mások, mint befejezetlen tapasztalatok sokasága, melyekkel magunkat azonosíthatjuk, és múltunk folytonosságát igazolhatjuk.

Fércelt gondolatok Jiddu Krishnamurti. Az Élet Könyve nyomán.