NAPI LOOKBOOK Neptunusz és Vesta

2017 December 8

Neptun (11°PI32) Vesta (11°SC32) Trigon

Vesta egyike azon aszteroidáknak, mely a modern kori asztrológiában hiánypótlóan egészíti ki a nöi/feminin archetípusok polarizált Hold-Vénusz párosát. A "nöi/feminin" itt nem a Nöt/Leányt jelzi, hanem a humán természet azon nöi tudatosságának oldalát, mely azonosan van jelen mind a nöi, mind a férfi nemben. A 4 nöi Istennöröl elnevezett aszteroida (Ceres, Vesta, Pallas Athene, és Juno) jellegük szerint az egymást követö Szüz/Mérleg/Skorpió jegyekhez kapcsolhatóak, asztrológiai evolúciós funkciójukat tekintve hidat képeznek a személyes (Kostól az Oroszlánig) és a kollektív (Nyilastól a Halakig) tudatosság között. Ennek a kapcsolatnak szimbolikája, mind a zodiákus ciklushoz rendeltségükben, mind égi elhelyezkedésükben, mind a csillagképekhez való viszonyukban tetten érhetö. (Bövebben: Demetra George: Asteroid Goddesses könyvében olvashatsz).

A Vesta szüzek (görögöknél Hestia) az ókori Rómában a Vesta templomokban örizték a Szent tüzet. Érdekes, hogy - bár nem a legnagyobb aszteroida - , mégis lehet szabad szemmel csillogását látni, mert különleges vulkánikus közet tartalma miatt a Nap fényét eröteljesen veri vissza, (neve a szanszkrit "vas" szóból származtatható, jelentése: csillogó, ahogy a magyar vas szó is....). Vesta az odaadó, elkötelezett és, olykor fanatikus energia (Skorpió), mely a személyiséget összefogja, integrálja, fókuszálja, elszántságban, és koncentrációban (Szüz) tartja. Vesta a "dharma", a kötelesség energiája, ahol a képletünkben áll, ott érezzük magunkat önnön "szentélyünkben", ahova csak nekünk van "bejárásunk", melyet fókuszáltan tisztán (Szüz), és szentségben (Skorpió) tartunk. 

A ma bepontosuló Víz (Halak-Skorpió) trigon ezt a fókuszáló energiát kapcsolja össze a Neptunusz transzcendens sürgetésével. Érezhetjük, hogy valami láthatatlan szálon próbálunk átkelni a folyón, megkapaszkodásunk, fókuszáló képességünk mintha elhagyna minket, mintha újra és, újra neki akarnák lódulni valaminek, miközben gondolataink máshova visznek. Kötelességeink teljesítése nehezebben megy, elkötelezettségünk mintha eleresztene. Ez az energia kedvez a tantrikus élményeknek, a gyakorlatba átültetett mély spirituális tapasztalásnak, költészetnek, imaginációnak, teremtö képzeletnek (nem képzelgésnek!) a mindennapokban. Kutasd fel magadban rejtett elkötelezettségeidet, fedezd fel hogyan tudnád eszméidet, vágyaidat a mindennapjaidban beágyazva valóságosan megélni.