Újhold a Mérlegben

Nap és Hold együttállása a Mérleg 15°48 fokán pontosult be. Az új kezdet, az új ültetvény. Az Újhold képletében a Holdat a Plutó kvadrálja, együttáll a Ceres-el, Mars trigonálja.

A tükörben mindig csak magunkat láthatjuk meg, nincs “odakint” semmi ami nem Mi magunk lennénk.

A tükörben mindig csak magunkat láthatjuk meg, nincs “odakint” semmi ami nem Mi magunk lennénk.

Hold-Ceres-Plutó kapcsolata Déméter és lánya - az elrabolt és az Alvilág úrnöjévé tett - Perszephoné mitológiájára rezonál. Olyan kérdéseket vethet fel, minthogy: mi az amit félünk elengedni, hol rettegünk a veszteségektől, hol- vagy milyen kérdésben maradunk magunkra, hol kell döntést hoznunk - pedig legszivesebben még nem hoznánk meg.

A Mérleg archetípusa - egyebek mellett, a békefenntartó diplomácia, a kompromisszumkészség, a tolerancia, az igazságosság és pártatlanság. A jelenlegi szoros Plutó kvadrát miatt nehezünkre eshet ezeket az erényeket valóságosan is átültetni, rákényszerülhetünk, hogy ideáljainkat és elvárásainkat öszintén és nyiltan átértékeljük, - ott ahol ez az Újhold személyesen érint bennünket. Lehet ideáljaink túlságosan elrugaszkodtak valóságos élethelyzetünkhez mérten, külső- belsö viszonyulásaink egyensúlyért kiabálnak, mást mutatunk mint a valóság, más a maszk mint amit valóságosan akarunk, vágyunk, ami felé ösztönösen megindulnánk. Az Újhold legfontosabb üzenete a Mérlegben, hogy rakjunk rendet az Én- és az Én körüli tényezők között - egyenlítsük ki a hamisságokat, mondjunk igazat bent és kint egyaránt. Egónk - mint a legfelsöbb akarat szolgája - kiegyensúlyozása a jelenlegi feladat: visszavenni ott, ahol túlhajtott, és megerösíteni ott, ahol elvesztettük az irányt. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nemcsak másokhoz, vagy rajtunk kivüli jelenségekhez van kapcsolatunk (Mérleg), hanem önmagunkhoz is - ezt a kapcsolatot éppúgy ápolni szükséges, mint egyéb viszonyainkat is. A Mérlegben tanuljuk meg önmagunkat mások viszonylatában megmérettetni, és megszeretni: amennyiben ebbe a tükörbe tisztán nézünk bele - akárki is legyen az, aki ezt a tükröt nekünk feltartja - magunkról hallunk jót (amit másokban elismerünk), vagy kevésbé jót (amit másokban kifogásolunk). A Mérleg nézöpontja ideálokat épít - ha ezen ideálok mentén nem alakítunk ki egészséges önreflexiót - egy idő után nem tudunk lépést tartani, és Én-képünk vagy nagyon felfújódik, vagy nagyon összeesik. A mostani Újhold arra szólít fel, hogy legyél könyörtelenül (Plútó a Bakban direkt) igaz, döntéseid a valóságot, és ne az ábrándot, a lehetetlent, az elérhetetlent, az ideált célozzák meg.

A mostani Újhold ura a Vénusz, jelenleg retrográd a Skorpióban, kapcsolatainkban nem elégszünk meg a felszines gyors együttlétekkel - mélyebb igazságokra, mélyebb intimitásra vágyunk. A mélység sokszor felrázó: a vágyak megélésével együtt a bizalom kérdéskörével is konfrontálódni kényszerülünk. Vajon tudunk-e bízni, tudunk -e bizalommal kapcsolódni? A Vénusz-Mars kvadrát azzal is szembesíthet, hogy nem biztos hogy amit akarunk (Mars) az egyben jó/örömteli/szép/harmonikus is nekünk (Vénusz). Tudd, hogy miért és kinek adod oda magad - amit ma elvetsz holnap kihajt - ez a karma egyetemes törvényszerüsége. Sokan nehéz, viharos idöszakon vagyunk túl - a mostani Újhold (Hold-Ceres) gyógyítani jön szívügyeinket. Szükséges lesz most újraépíteni az elveszett bizalmat, összehegeszteni ami eltörött, befoltozni amit még érdemes. Mérlegelj - ennek van most itt az ideje.