Újhold a Halakban

Az asztrológiai év utolsó holdciklusához értünk el: a Nap és Hold találkozása a zodiákus utolsó jegyében, évente egyszer megmutatja nekünk, - ha engedjük - , hogy milyenek is lehetnénk, ha a legmagasabb szerint élünk és érzünk. A Halak utolsó fokai az álmok valóra váltódásának, vagy végtelen kiábrándultságunknak szülöhelye. Igen, a Halak szélsöséges és kiszámíthatatlan energia, hol felfelé úszik, hol lefelé. Szívünk legmélyebb vágyainak forrása, és mindaz, mit ezért feláldozni készen állunk. Itt élet(Kos), és halál (Halak) határában, létezésünk értelmének kérdése vár válaszra bennünk. Mi az amiért megszületni érdemes, és mi az, amiért meghalni is készen állunk: vajon nem-e a Szeretet (szerelem) az, mely e kettöt nem választja szét, és szinte bárhol a világon igaznak bizonyul? Vajon nem azért vált szét az Egy, hogy megtapasztalja a Szeretetet, mint a kettöség metafizikus kötöanyagát?

Kasamatsu Shiro 笠松紫浪 (1898-1991), Japan / woodblock print

Kasamatsu Shiro 笠松紫浪 (1898-1991), Japan / woodblock print

Itt a Halak utolsó fokán fordulnak a szerteúszó halak az Egy irányába, itt történhet az összeolvadás, a kozmosz misztikus forráspontjába való hazatérés. Nap és Hold együttállása ezen a ponton alapvetöen erre figyelmeztet: mielött felvennéd harci palástodat (Tavaszpont: az Új év kezdete, a Kos 0. pontja) mártózz meg az élet vizében, igyál a szeretet örök forrásából, tudd, hogy minden tetted ebböl a forrásból meríti erejét, akármit is teszel, akármit is hoz az eljövendö. Évente egyszer megtisztulhatunk itt, feltölthetjük kulacsunkat, mielött elindulunk éves Nap túránkra.

Ha szeretetünk nem elégséges ahhoz, hogy életünk indoklását lássuk meg benne: itt ér véget utunk is. Ha nincs ok, melyért küzdelmünket fenntartsuk, és a világ szenvedéseit elviseljük: leáll bennünk a generátor. A Halak ezért nemcsak a Tavasz születése, hanem múltunk feloszlatása, földi idönk megszünése is lehet. A Halak az utolsó, melyböl az Elsö (Kos) kiemelkedik... 

Az idén nem lesz sok idönk a szendergésre, az újholdat követö pár órában a Mars (Kos ura) jegyet vált, csatlakozik a Bakban lassan haladó hidegvérü, katonai alakulathoz, felzárkózik a Szaturnusz/Plútó pároshoz, és ezzel a tavasz hangulatát nagyban meg is határozza. A klasszikus asztrológiában Mars a forró "ártó", Szaturnusz a hideg "ártó", találkozásuk ezért egyszerre lesz hideg, és forró zuhany sokunk számára. Hinnünk kell abban, hogy a tagadás (ártó) tagadása (ártóval), mégiscsak kijelentés- azaz kiút: hát - ezzel a biztos tudattal (Halak) érdemes nekilódulnunk a megpróbáltatások (Bak) Új Évének. Bár sem a Mars, sem a Szaturnusz nem barátkozós energia, abban mindketten egyetértenek, hogy az élet Sárkányföldön, és nem Tündérországon át vezet. Gondold át, hol van szükséged erre a könyörtelen kitartásra, mi az amiben ez a koalíció mégiscsak segítségedre lehet. 

A keménység alatt a Szív világítja be utadat: az álmok (Halak) birodalmából a felébredés idén harcmüvészetre (Bak Mars/Szaturnusz/Plutó) szólít fel: szamuráj kardodat most akár akarod, akár nem, használnod kell. Az Újhold (Kezdet) idején megfogant céljaid (Halak) elnyeréséhez a szabad út nem lesz könnyü: az Őrültek ketrecében kard (Tudat) kell az akadály (Bak) legyözéséhez.