Retrográd Merkúr a Kos 16°-4°fokán

Március 22.-én a Merkúr megállni látszik az égen, és a Földröl nézve hátrálni kezd. Az egyébként nagyon gyors mozgású bolygó, retrográd fázisa alatt, fele annyit tesz meg mint direkt mozgása alatt. Hátráló mozgását Április 15.-én hagyja abba, azon a Napon amikor Kos Újhold is (Nap/Hold együtt állás) lesz az égen. Április hónap nagyon mozgalmas lesz, ennek felvezetöje a mostani Retrográd Merkúr. A Kos-Mérleg-Rák-Bak kardinális kereszt életünk gerince, a jelenleg Bakban haladó bolygók (Szaturnusz/Plútó/Mars) mind kvadrálni fogják a Nap/ hátráló Merkúr párost, az oda-vissza mozgása miatt akár 3x is bepontosítva egy-egy fényszöget.  A kardinális keresztet érintö hatások az alapjainkat (személyes Én-személyes Másik-családi Mi-társadalmi Ök) kérdöjelezik meg, akkor is ha ez nem esik egybe az 1-4-7-10 Házunkkal. Április hónapnak ez a kardinális kvadrát adja meg az ízét, mely tüzes jellege miatt a csípös felé viszi majd el az összhatást. 

A Nap képe: Tudatunkban visszafordulunk, hogy márvánnyá szilárdítsuk Igaz Természetünket.

A Nap képe: Tudatunkban visszafordulunk, hogy márvánnyá szilárdítsuk Igaz Természetünket.

Merkúr retrográd fázisai évröl évre (évente 3-4 szer) egy-egy elemben futnak ki (a zodiákus sorrendjével ellentétesen, azaz Tüz-Víz-Levegö-Föld), az idei évben a Tüz elem van soron, a Tüzes jegyeken (Kos, Oroszlán, Nyilas) történnek majd a Merkúr hátrálásai. Ez azt is jelenti, hogy idén a Merkúr idöben annyit (összesen több mint 6 és fél hónapot!) tartózkodik majd a Tüz jegyeiben mint a másik három elemben összesen!

Merkúr hátrálásait többnyire azért is éljük meg dinamikusan, mert a Merkúr két jegyet is ural (Ikrek/Szüz), ezzel önmagát egyszerre aktív (Ikrek) és passzív oldaláról (Szüz) is kiárasztja, meghatározva ily módon a Tudásszerzés-Beavatás nagy Változó Keresztjét: Ikrek-Nyilas/Szüz-Halak. A retrográd fázis olyan érzést kelthet bennünk, mintha életünkben eluralkodna a Káosz (Halak), nem vagyunk képesek Rendünket fenntartani (Szüz), Hitünket és Céljainkat (Nyilas) felülvizsgálni kényszerülünk, a külvilágból jött információ mennyiségétöl (Ikrek) összezavarodunk. Minden Retrográd Merkúr nyomatékosan gondolatainkra, tudatunkra (Ikrek), mentális megkülönböztetö képességeinkre (Szüz), mindennapjaink szervezésére (Szüz), másokkal való kommunikációnkra (Ikrek)  van hatással - jelen esetben mindenkinél azon az életterületen ahol a Kos 4°-16° található. Akiknek a születési képletében is retrográd a Merkúr, hozhat ez a 3 hét újdonságokat (új munka, új lehetőség, új utazás, új tanulmány, új gyerek stb...), elörelendíthet olyat, mit régóta várt, amihez most lesz az impulzus elég dinamikus ahhoz, hogy elinduljon a megvalósítás felé. Akiknél a születési Merkúr direkt, azoknál a retrográd fázis lassító jellegü, ezért sokszor türelmetlenségek, elhamarkodottságok, rossz döntések, meghibásodások, és elakadások kísérhetik a mindennapjaikat. 

Hogyan lassulok le a rohanó világomban?
Hányszor tudok leállni (beszédben, gondolatban), lélegezni és hallgatni (másokat)?
Miként járulok hozzá kapcsolataim (Mérleg) harmonikusabbá tételéhez?
Miként és mikor szólalok fel saját, vagy mások érdekében?
Hogyan veszem fontolóra mások elképzeléseit/akaratát?
Miként veszem kezembe életem irányítását?
Honnan nyerem bátorságomat, ösztönzö képességemet?

A Kosban haladó Merkúr poláris párja a Mérleg: minden személyes (Kos) kiáradó impulzus ütközik a "Másokkal" (Mérleg). A Kos-Mérleg polaritás evolúciós tartalma és célja, megtanítani a személyest, a Kis-Én-t, az ösztönös Én-t, hogyan harmonizálja akaratát Másokkal. A Mérleg kulcsszavai: harmonizálás, összeolvasztás, méltányosság, egyenlöség, és igazságos egyensúly, diplomatikus kiegyenlítés. A Kos jegye, az ösztönös vágyak (Mars) impulzív, akarattal történö megvalósításainak kezdeményezö, beindító energiája. A Mérleg ezen vágyaknak közös megosztása és élvezete (Vénusz). A Bakban haladó Mars kvadráttal (Március 28., Április 4., Május 12.-én pontos), a retrográd Merkúr szembesíteni fog minket azzal a dilemmával, hogy vágyainkat miként tudjuk a Konszenzus/Társadalmi elvárások/Anyagiasság ellenében megvalósítani, és vajon milyen kompromisszumok árán...

Merkúr az idén sokáig együtt haladt Vénusszal, jelenleg azonban Vénusz lekörözte, nézhetjük ezt szimbolikusan úgy is mint: vágyaink (pénz, kapcsolat, egyéb) messzebb kerültek tudatunknál: időre (retrográd) van szükségünk ahhoz, hogy vágyainkhoz, gondolatainkkal (Merkúr), és akaratunkkal (Mars) is felzárkózhassunk, meg kell mérköznünk kapcsolatainkkal (Mérleg), a Kint-el (Bak), hosszútávú céljainkkal (Nyilas), és lelkünk belsö hívásával (Halak). 

Ajajajaj. Gondolj mielött mondasz. Érezz mielött gondolod. 

astrolookbookComment