Telihold a Mérlegben

2018 március 31

Nap Hold oppozició (Telihold) a Mérleg 10°44 fokán

Telis-tele van a webháló a mostani Mérleg-Kos kardinális tengelyt érintő Telihold, frappánsabbnál frappánsabb feltérképezésével. Nem csoda, hisz mindenki küszködik Önmaga (Kos) és Mások (Mérleg) összehangolásával. Ez életünk primer, azaz kardinálisan bonyolult egyenlete. 

A mai Telihold képletében, túl a triviális (Mars-Vénusz) elemzéseken, van egy másik üzenet is: vajon életünkben lehetséges -e a nöi szerepek egyidejü, és nem egymásba áthajló megélése, integrálása? Vajon mennyire befolyásol minket a média (Mérleg) ellentmondásokat látszólag feloldó példák általi sugallata? Vajon a Mérleg Hold képes-e feladni a féltve örzött harmóniát döntéseivel, vajon nem minden döntésünk egyben tagadása mindannak, amit a döntésünkkel kirekesztünk? A mostani Telihold képletében a Hold ura, a Vénusz, trigonban a Vesta-val, a szépségre, annak minden szikrájára koncentrálna, miközben kvadrálja mind  Ceres (az "Anyatigris"), mind Lilith (az "Antianya"). A házastárs archetípusa Junó együttállása a Neptunnal a Halakban hozhatja az elkötelezettségünk, ideáinkból való kiábrándulást, megvizsgáltatja velünk, mennyire felelnek meg jelenlegi kapcsolataink valós értékeinknek. Végsö soron ez a Telihold, ha nem is érinti közvetlenül képletünk érzékenyebb pontjait, szembesíteni fog feminin szerepeink Teljességével, kölcsönhatásaival, együtthatóival, és hozzájuk kötött értékeink kikristályosításaival. A Házastársat, az Anyát, a Szeretöt, az Önálló vad Nöt, a Csábítót, a Gondoskodót, a Teremtöt és Pusztítót, stb... egy kalap alatt nehéz tartani, akár a húsvéti kiscsibék a kosárban, valamelyik elillan, felszívódik, és hiányt ébreszt. Férfiként ezek a nöi archetípusok szükségszerüen kivetülésre kerülnek, mely szintén Mérleg energia, azaz vagy eltünnek a tudatalatti óceánjában, vagy Mások által nyernek tapasztalást. A Mérleg Achilles-e, mely szükségszerüen a Skorpióban válik egyértelmüvé, az a törekvése, hogy a Harmónia megörzése magasabb rendü, mint a dolgok tisztázása, azaz öszinte felvállalása, a döntés egyértelmü meghozatala. A Mérleg érzi tudat alatt a legjobban, hogy hamis, hogy csúsztat, hogy lebukhat, ezért ö féli a halált a legjobban. Ez a "kis halál" az öt követö elkötelezödés jegyében, a Skorpióban aktualizálódik, ott bukkan fel mindaz, amit a Mérleg elnyomott, megtagadott, eldugott. A Mérleg halála az Igazság elötti lemeztelenedésében válik valóra. Ekkor történhet emelkedése, önmaga meghaladása. És jelenleg az Igazság (Jupiter) a Skorpióban hátrál, így támogatva belsö tisztulásunkat, fájdalmas elszakadásunkat hamisságainktól, igaztalanságainktól. 

Ez a Telihold a feminin szerepeink mögötti rejtett fájdalmainkkal, kudarcainkkal szembesít, rávilágít (Nap -Hold oppozíció) az Igazságra, és arra, hogy a személyes és kollektív rossz bánásmódnak (Mars-Szaturnusz kvadrát), milyen érzelmi következményei várnak bennünk feloldásra, elengedésre, feldolgozásra. 

A Holdat csupán az Oroszlán Felszálló támogatja, ebben a küzdelmes folyamatban nem számíthatunk csak önmagunkra, a bennünk szunnyadó tüz felébresztése adhat ösztönzést kreativitásunk kifényesítésére.