NAPI LOOKBOOK Kassandra-Plútó

Ahol Kassandra áll, abban a Házban érezheted, hogy:
Nem hallgatnak rád
Tudod, hogy igazad van, mégis elitélnek
Ott szégyenítenek meg amiben hiszel
Nincs hiteled mások elött
Az igazadért mégis ki kell állnod
Ösztöneidre kell, hogy hallgass
Hinned kell megérzéseidben, akkor is ha örületbe kergetnek mások hitetlenségükkel

Kasszandra a görög mitológiában a trójai királyi pár legszebb leánya, szépségében Aphrodité riválisa, akire Apolló is szemet vetett. Szerelméért cserébe a lány a jövöbelátás képességét kérte, majd mikor megkapta, mégis visszautasította Apollót. Apolló haragjában azzal átkozta meg, hogy jóslatában ne higgyen senki. Kasszandra a Trójai faló tragédiáját, sok uralkodó, hadvezér halálát is elöre megjósolta, mégsem hallgattak rá. A Trójai háború alatt Athéna templomában megerőszakolták, Agamemnon ágyasává tették, elhurcolták majd Agamemnon felesége megölte. Életének tragédiáját egy ígéret megszegése okozta, belebolondult abba, hogy igazmondásának senki nem adott hitelt. 

Az aszteroidát 1871-ben fedezték fel, Nap körüli pályája 4,38 év, egy jegyben nem sokkal több mint 4 hónapot tartózkodik. Felfedezésekor az aszteroida a Vízöntö (jövőbelátás, 3.szem, zsenialitás) 24°fokán állt. A pszichológiában ismert a Kasszandra komplexus, az az állapot amikor valakit kirekesztenek, örültnek vélnek, mert olyanról tudósít, olyat jelez elöre, melyet csak ö érzékel. A pszichikus képességekkel megáldott egyén, az elutasítás ellenére benne marad az öt félreállító környezetben, hosszú távon sérül, és akár mentálisan is károsulhat. Akinek képletében az aszteroida prominens (szorosan - 1-2°fokon belül - együtt áll egy égitesttel, tengellyel, és kapcsolatban áll másokkal) érezheti (abban a házban ahol az aszteroida áll) úgy, hogy az igazságért ki kell állnia, nem hallgathatja el, még akkor sem, ha emiatt megvetésben, megaláztatásban, kirekesztettségben lesz része. Egy párkapcsolati dinamika mélyebb értelmezésénél érdemes a két aszteroida Kassandra (114), és Apollo (1862) kapcsolatát vizsgálni, abban az esetben, ha a kapcsolatban: meg nem értettség- szexuális elutasítás- - kirekesztettség és megszégyenülés - hisztéria, érzelmi identitás hiány, önmegkérdöjelezés - konfliktusai merülnek fel. Sokszor Kassandra feltárja azt a mintát, ami miatt az egyik fél igazsága nem kap elismerést, és emiatt az örület, az önmegsemmisülés degeneratív folyamatai, nehezen felszabadítható, kölcsönösen megnyomorító kapcsolati szokásokat rögzítenek a felek pszichéjében. Egy nagymama aki elszántan állítja, hogy a szomszéd meg akarja őt mérgezni, vagy egy gyermek, aki arról mesél, hogy őt sexuálisan zaklatják a családban - nem hisznek nekik, hiteltelenek, megszégyenülnek, majd önmaguk valóságképét megkérdőjelezve ténylegesen "belebolondulnak"- felfoghatatlan tragédiákhoz tud ilyen vezetni sajnos...

A mai napon bepontosult a Kassandra-Plútó oppozíció miatt érezheted, hogy egy Igazság után kell menned, mely igazságot már egy ideje fontolgatsz magadban. A retrográd Plútó a Bakban mélyre húz, a Bak az autoritás, az uralkodó hatalom - akár családon belül akár társadalmi szinten. Az igazságodért cserébe ne várj elismerést, de megkönnyebbülsz ha kimondod, utánamész, feltárod. Igazságra építhetö bizalom, a szeretet bástyája pedig a bizalom. Ne légy elnézö, higgy a megérzéseidben, az Igazság nemcsak Téged, másokat is átváltoztat. Ne csak tudd, éld is az Igazságot.