Telihold a Kosban

A Kos Hold gyermeki, nyers, azonnali reakció, öszinte kifejezés, a tapasztalás tiszta forrása, mely bátran, néhol eröszakosan megmutatja amit érez: itt és most. A zodiákus legrosszabb színésze, amit mutat azt úgy érzi is, ami megnyilvánul az a pillanat igazsága - mely azonban a következö pillanatban már nincs is, nem is volt. A Kos Hold energiája kardinális, feltartóztathatatlan - mint a Tavasz, az újjászületés energiája, - valamit elindít, a születés folyamata nem visszafordítható, az irány csak elöre lehetséges.

Fújd ki a füstöt, engedd ki a gözt, vágd el a lufit hagy szálljon, és add át magad a “ még mindig ” savas, savanyú, keserü ízének.

Fújd ki a füstöt, engedd ki a gözt, vágd el a lufit hagy szálljon, és add át magad a “még mindig” savas, savanyú, keserü ízének.

A Kos-Mérleg polaritás (Nap-Hold szembenállás) az Én és a Te/Ti örökös különállásáról is szól. Ismét Mars (Kos) és Vénusz (Mérleg) energiái néznek egymás szemébe - a párkapcsolatok örökös dilemmája: mit akar az én, és mit akarunk együtt, mi a kompromisszum lényege, mi a nyers igaz és mi a diplomatikus igaz.

Egy nappal az öszi Napéjegyenlöség után, az elsö Kos Telihold épp eléri a Kosban hátráló Chiron-t, mikor szembekerül a Nap-Merkúrral a Mérleg 2°fokán. Ez a Telihold a Tavaszi Újhold ciklusának eredménye. Láthatod, milyen magot vetettél el, mi lett abból, amit akkoron beindítottál. A Chiron együttállás jelzi, hogy valami fáj, valami amit csak az idö, és nem az akarat gyógyíthat be. A lassú gyógyulás fényszöge. A korlátokból gyógyulunk ki.

A Kos Teliholdat a Vízöntöben elörehaladó Mars/Lilith/Leszálló együttállás uralja, és kvadrátban áll a Szaturnusszal a Bakban. Mars egyben trigonálja a Nap/Merkúr együttállást, és sextilben áll a Kos Holddal. A Kos erö nehezen türi a szaturnuszi korlátokat, Lilith a Vízöntöben a felszabadulásért küzd, nincs kompromisszum, nincs alku, Mars kedvezö fényszöge pedig segít a születésben, döntéseink nem visszafordíthatóak, a forma formát ölt - akárhogyan is terveztük. Ez az pillanat amikor egy gyermek világrajön, és szembesülünk nászunk következményével: nyersen megmutatkozik benne minden elbeszélt, és el nem verselt gondolatunk, vágyunk, kívánságunk, fohászunk és félelmünk.

A “még mindig” érzése kaphat el. A miért vannak még mindig falak, miért vannak még mindig ugyanazok a problémáim, miért akadok el még mindig. Fújd ki a füstöt, engedd ki a gözt, vágd el a lufit hagy szálljon, és add át magad a “még mindig” savas, savanyú, keserü ízének.

A mostani Telihold újra aktiválja, animálja azt a Chiron-Szaturnusz kvadrátot, mely egy jó ideje (2016 óta) érvényben van, de az idén nem pontosodott már be. Legutoljára 2017 Árilis 30.-án, és November 2.-án állt fel ez a fényszög, legközelebb 2039- ben lesz hasonló. Akármilyen heroikus az a gondolat, hogy lépjünk túl fájdalmainkon és határainkon, van az a pillanat, amikor a fal jön elöre és mi nem tudunk hátrálni. A fal erösebb mint minden fantáziánk, és sürübb mint amit transzcendenciális divattal átléphetünk. A fal lehet saját merevséged, ultrakonzervatív örökséged, kollektívból átvett önkorlátozásod is. De lehet lemásolt családi viselkedési minta is, az az érzés, hogy sosem vagy elég, sosem vagy elég dolgos: a munka fanatikusságod (Bak Szaturnusz) olyan teljesítményekre sarkallt mely túl messze vitt belsö Én-ed valóságától. A Telihold konfigurációja (Hold/Chiron-Na/Merkúr-Szaturnusz T-kvadrát) felhozhat apával, vagy meghatározó autoriter személlyel kapcsolatos fájdalmakat, sérelmeket is.

Van amikor összeomlik a rendszer - akárhogyan is éheznek gyermekeid, néha Te is falatot raksz a szádba, akárkinek az ágyánal is virrasztasz, el fogsz néha bóbiskolni. Amikor az igazi határaink utolérnek, akkor megadjuk magunkat. A mostani Kos Telihold arra figyelmeztet, hogy nem vagy halhatatlan, emberi bátorságodnak, kitartásodnak, és türöképességednek határai vannak (Szaturnusz), - és jó ha ezeket tiszteletben tartod. Felelöséged ott kezdödik ahol lelkesedésed életben tart. Ne vállalj többet mint amit lelked és szived elbír. Itt ne köss kompromisszumot. Rázd le magadról mindazt a szabályt, szokást, mely nem szolgálja döntésedet.

Aki éhes eszik, aki fáradt alszik. Egy megvilágosodott lény is megbékél és tiszteleg szükségletei elött.