Tavaszi Napéjegyenlőség- Mérleg Telihold

A harmónia a törekvés és nem a cél.

2019 március 20-21: Telihold a Mérleg első fokán és Tavaszi Napéjegyenlőség

Az idei asztrológiai (tropikus) Újév kezdete (a pillanat mikor a Nap a Kos 0°fokára lép) egyben Teliholdat is hoz számunkra, a Hold 4 órán belül szembekerül a már Kosban álló Nap/Chiron együttállással. A Napéjegyenlőség évente kétszer elhozza a Nap-Hold, a nappalok és éjszakák, a világosság és sötétség tökéletes egyensúlyát. Az egyensúly, az azonos mérték, az egyenlőség tehát csak egy-egy pillanat. A Mérleg Telihold (mely idén 2x ismétlődik, a Mérleg 0°fokán és a Mérleg 29°fokán) fokozza annak felismerését, hogy a bálansz nem a végpont, hanem maga az út, a törekvés, mely újra és újra kibillen, felborul. Világunk a folyton változó egyensúlytalanság mértékben tartásával igyekszik újra és újra harmóniát teremteni. A harmónia (Mérleg) ára az individuum (Kos). A harmónia a törekvés és nem a cél. A harmónia időszakos és pillanatnyi.

A Mérleg Telihold nem szól a Harmóniáról, de törekszik irányába.

A Mérleg Telihold minden évben ugyanazt a kérdést teszi fel: vajon mit áldozok be önmagamból ahhoz, hogy egyensúlyba kerülhessek? Az idén ez a kérdés annyiban árnyalódik, hogy a Nap ura (Kos) a Mars a Bikában kvadrálja a Hold urát (Mérleg) a Vénuszt a Vízöntőben, miközben ez utóbbi otthonában áll a Mars. Ebből a felállásból is látszik, hogy az Égen a feminin erők sorakoznak fel, a paradigmaváltást a női erők izzítják fel, készítik elő és harcolják ki - szertenézve a világban látható és érzékelhető a Patriarchátus súlyos összeomlása közben is hatalmához való ragaszkodása - ugyanakkor hiteltelensége, nőgyűlöletének következményei, és hamis értékrendjének fenntarthatatlansága. Áprilisban a Jupiter-Szaturnusz és a Plutó is megkezdi fél éves hátrálását, van idő 2020 januárjáig, hogy a most összeálló erő-tudás- akarat megkapaszkodjon hitében és ellenálljon a lavina omlásnak.

A Mérleg Telihold nem szól a harmóniáról, de törekszik irányába. A Nap-Chiron-Zeus együttállás - a Mérleg Holddal szemben - a harcról szól, belső haragunk gyógyításáról, melynek folytottsága nem tartható vissza, túl sok a hazugság, túl sok a hamis gondolat, túl sok a színfalak mögötti (Merkúr-Neptun a Halakban) szövetkezés. Egónk és a Sámán találkozása ez a Telihold. A gyógyulás egyesítés (Mérleg) - de attól még fájdalmas - széthulott darabjainkat összehegeszteni az igazságban leszünk képesek. Ha tudjuk, ha tudhatjuk az igazságot, képesek leszünk szeretni is. Amíg nem élük Igazságunk szerint Igazságban, szeretetünk is pusztán törekvés - nem állapot. Hamis szeretet, mely időszakos, és bármely csekélység képes kibillentésére. Kompromisszumainkat (Mérleg) hazugságok (Halak Merkúr) és kivásárolt biztonságunk (Bika Mars) árán kötjük meg (ez a Mérleg kvinkunxa).

A felsőbb akaratot, a személyesen túl-it azonban most Vénusz képviseli (Vízöntő), ővé az utolsó ütés, kezében van a Szó mely sokakhoz szól - kell, hogy legyen egy közös, érzelmeken felülemelkedő, egészséges idea, melyben kompromisszumaink is feloldódnak, melyben az a szükség, hogy megkötessenek is értelmét veszti. Kell, hogy legyen egy hely melyben közösen foglalunk helyet, és ahol mindenkinek jut szék és falat.