Merkúr retrográd

Rengeteg cikket találsz a neten ha beütöd, hogy pl.  "Merkúr retrográd", itt most nem azzal szeretnélek feltartani (retrográd Merkúr...), hogy felsorolom mit tegyél, és mit ne tegyél ezen idöszak alatt. Ezek mind hasznos tanácsok, és sokszor valóban tapasztalhatjuk is a hátráló mozgást végző bolygó külsö jelenségekben megmutatkozó hátrányát/elönyét. Kicsit kitekintenék a szokványos olvasatok felsorolás jellegéböl...

Amikor egy Bolygó (a védikus asztrológiában a bolygót "látó"-nak nevezik, utalva arra, hogy többet képviselnek annál, amit mi szabad szemmel láthatunk), vagy Égitest hátrálni látszik az ekliptikán, akkor mondjuk, hogy "retrográd". Mozgásában továbbra is elliptikusan elöre halad, a Földröl azonban úgy tünik, mintha visszafelé mozogna. A retrográd mozgásnak több fázisa van:

retrográd árnyék zóna (amikor azon fokokon halad még elöre, melyeket újra bejár hátrálása alatt )
stacionárius retrográd (amikor pillanatra megállni látszik, és hátraindul) 
stacionárius direkt (amikor pillanatra megáll, befejezi hátrálását, és elöre indul)
elhagyja a retrográd árnyék zónát is. 

A Merkúr évente 3-4 szer végez  - 3 és fél hétig - retrográd mozgást, a Nap körüli pályája 88 földi nap, sebes mozgású, és hol a Nap egyik oldalán, hol a másikon bukkan fel az Égen. Mercurius/Hermes a mitológiában Maia és Zeusz/Jupiter fia, csínytevö, ravasz, cselszövö, gyors, könnyed, az úton járók védöistene, az Istenek követe: hírvivö, közvetítö Isten és Ember között. Az Alkímiában az ellentétek kiegyenlítésében, összeolvasztásában volt szerepe, a higany latin neve árulkodóan: mercurio. Az asztrológiában két minöségben van jelen: az Ikrek exaltált (közvetítö), és a Szüz introvertált (elemzö) szerepében. Amikor a Merkúr elörelendül - az inkább Ikrek jellegü, amikor hátrál, akkor imkább Szüz. A bolygó archetípus játékossága abban is megnyilvánul, hogy retrográd fázisai nagyjából évente egy-egy jegy minöséget ölelnek fel, és ezt a zodiákushoz képest ellentétes mozgásban (azaz tüz-víz-levegö-föld sorrendben). Idén fejezte be a föld jegyek alatti retrográd ciklusait (Bak-Bika-Szüz jegyeket járta át), és kezdte meg, elsö tüz elemként, a Nyilasban hátráló fázisát (2017 december 3-22). Érdekes összevetése ez Hérakleitosz filozófiájának, aki szerint a Tüz elem a primér Teremtö elem, melyböl minden más elem származtatható. (Megjegyzem: a világot létrehozó eredendö anyag ezzel szemben, Thálésznál a Víz, Anaximenésznél a Levegö... ) A világ Hérakleitosz szerint: 

"mindig volt, van és lesz: örökké élö tüz, fellobban mértékre és elalszik mértékre."

Merkúr retrográd ciklusainak talán leglátványosabb váltása az, amikor a Föld elemböl (legsürübb anyag) a Tüz elembe (legillanóbb anyag) lép át. Ennek "örömteli" hatását észlelhetjük idén decemberben, ha egy kicsit tudatosabban figyeljük magunkat (gondolkodásban, mozgásban, kommunikációban, lelkesedésben, kereskedelemben, utazásban, forgalomban stb...), és környezetünkkel való kapcsolódásainkat. Minden retrográd fázis a bolygó minöségét belsö-lelki síkra tereli, a Merkúr esetében, ez a 3 és fél hét kedvez minden újra- és vissza- "igekötönek". Az újratervezés, az újragondolás, újrajárás, újrakötés (pl. szerzödések), újratalálás (pl. elveszett tárgyak, személyek), visszatalálás (pl látogatás), visszaszerzés, visszagondolás (pl. emlékek), visszamondás (pl. igéret), visszaadás, viszafordítás, visszaállítás (pl. javítás),  stb. ideje jöhet el. Ha a minöségét nézzük (Tüz- Nyilas), akkor arra szólít fel, hogy tegyük mindezt bátran, lelkesen, tudatosan, intelligensen, és jövöbe látóan. Légy vizionárius, kreatív, innovatív. Értelmed terjeszd ki a Kozmikus Tüz irányába, végsösoron légy Te a Tüz mely alkot és teremt.