2018 Október

Október (Mérleg hava) föszereplöje a Vénusz. Vénusz a harmónia és a szerelem, egység és béke szimboluma a hatalmi és sexuális visszaélések, játszmák jegyében- a Skorpióban hátrál több mint egy hónapig. És bár az Október vénuszi energiák befolyása alá esik, hisz a Nap a Mérlegben jár és annak ura a Vénusz, ez a hónap mégsem feltétlenül a harmóniáról akar nekünk beszélni.

Vénusz a Skorpióban hátrálva szivünk átalakításának Nigredo müvelete: bomlaszt, feketít, rothaszt és hevít.
— NIGREDO
Nigredo és Albedo: Október és November a Szív átalakításának alkimista művelete lesz.

Nigredo és Albedo: Október és November a Szív átalakításának alkimista művelete lesz.

Idén, 2010 után először (Vénusz 8 évente ismétli az adott jegyben megtett retrográd fázisát), Október 5-én a Skorpióban kezdett el a Vénusz hátrálni, miközben pár nappal az irányváltás előtt a Skorpió ura a Plutó pedig direktbe fordult. Nagyon erös üzenet ez a két irányváltás egyszerre: transzformáció, elengedés és gyógyulás a hónap teljes hosszában. Elsősorban a pénzügyek, függöségek, saját és mások értékeinek elismerése, felismerése, és megszilárdítása terén, a párkapcsolatok átgondolása, újra-elevenítése, a múltból való kigyógyulásunk a cél. Vénusz a klasszikus asztrológia szerint a Skorpióban számüzetésben van- ennek a jegynek a tulajdonságai nem - vagy csak nagyon nehezen illeszkednek a vénuszi témákhoz. Itt a bolygó kicsit úgy viselkedhet mint egy kamasz: hirtelen bedurcázik, vagy kiszalad, váratlanul felrugja a harmónikus együttlétet, kihátrál a békekötésböl, balhézik és puffog.

A Vénusz (Evening Star) retrográd fázisa rendszerint 40 nap és 40 éj, útjának felénél összeolvad, beleolvad a Napba (Cazimi), ekkor ,-illetve már pár nappal ezt megelözöen- el is tűnik az égröl, azaz leszáll az Alvilágba, hogy aztán pár nap múlva a Nap felkelése elött ismét látható legyen a keleti égbolton (Morning Star).

Vénusz útjának egyes állomásai:

Szept 03. Vénusz belépett retrográd árnyékába (Mérleg 25°)
Szept 09. Vénusz belépett a Skorpióba
Okt 05. Vénusz megkezdte hátráló mozgását a Skorpió 10° fokán
Okt 10. Vénusz-Mars kvadrát

Okt 15. Vénusz-Merkúr együttállás a Skorpió 8°51 fokán
Okt 20. Vénusz eltűnik az Égről (belép a Nap közelségébe, ezért nem látható)
Okt 26. Vénusz-Nap együttállás (Cazimi) a Skorpio 3°06 fokán, Vénusz mint Morning Star, először azonban November 1.-től lesz ismét látható a keleti égbolton, nem sokkal a Nap felkelése előtt. Ez a 10 nap Vénusz Alvilági látogatása.
Okt 31. Vénusz kvadrálja a Holdcsomópontokat, Vénusz ismét visszahátrál a Mérlegbe, elkezdődik gyógyulásunk, transzformációnk Albedo szakasza (December 2.-ig)

Nov 06. Holdcsomópontok jegyet váltanak (az elmúlt másfél évben Oroszlán-Vízöntö tengelyen mozogtak), a következő másfél év meghatározó karmikus fókusza a Rák- Bak tengely lesz. Közben az Uránusz is visszahátrál a Kosba, ezzel ismét feláll a nagy Kardinális Kereszt az égen (Uránusz-Vénusz és a Holdcsomópontok). Az Uránusz-Holdcsomópont kvadrát egészen November 22-ig érezteti a múlttal való szakító energia hatását.

Nov 16. Vénusz végre előreindul. Nagy mély belsö kapcsolati és értékrendi változásaink, átalakulásunk a világban is megmutatkoznak, transzformációnk formát ölt, mások számára is láthatóvá válik.
Nov 30. Vénusz-Uránusz-Holdcsomópontok Nagykereszt - ezúttal direkt mozgásban. Karmikus kapcsolódásaink, értékrendi átminösülésünk végleg leszakad a Múltról, elindulhat a Jövö építése.
Dec 02. Vénusz ismét Skorpióba lép (Okt. 31-én hagyta el)

Vénusz a Mérlegben hátrálva (Október 31-December 2) a szív átalakításának Albedo müvelete: különválaszt, megtisztit, kifehérít.
— ALBEDO

Dec 17. Vénusz kilép retrográd árnyékból.

Vénusz azonban majd csak Január 7-én hagyja el a Skorpió jegyét, ezért a teljes retrográd témakör az év végéig szorítani fogja a derekunkat.

Sem a Mars-Vénusz kvadrát, sem az Uránusz szembenállás nem annak kedvez, hogy a harmóniát megörizve élvezzük a hónap ősziességének báját, intenziv és váratlan fordulatokkal füszerezett napjaink lehetnek. Az Uránusszal képzett szembenállás lényege, hogy érzelmi és értelmi kifejezésünk szabadságára rátalálva művészien, spontán, kisérletezzünk kapcsolati mintáinkkal, szabadon keressük meg azt a formát amiben jól érezzük magunkat - elszakadva a tanult és hozott, vagy elvárt formuláinktól, szokásainktól.

A Skorpió Vénusz méze édes, de fekete, sok olyan témát hozhat fel, ahol önmagunk árnyoldalával odakint is találkozhatunk. Alkimista szófordulattal élve a Skorpió Vénusz alatt átalakulásunk Nigredo (megsemmisülés, felszámolás, halál), majd a Mérlegben a szív visszaállításának Albedo (feltámadás, felépülés, begyógyulás, megtisztulás) szakaszait élhetjük át szerelmeink, érzelmeink, értékeink, javaink terén. Foglalkoznunk lesz szükséges a sárossal annak érdekében, hogy tisztára mosódhassunk. Vénusz a Skorpióban a szerelem sötét éjszakája: féltékenység, szexuális hatalmi játék, visszaélés, birtoklás, megszállottság, bosszúállás témái festik sötétre azt a gyönyört melyet a mélység iránti vágy tartogat. A Skorpióban megsemmisül a Mérleg kompromisszum, itt élet-halál kérdésétöl lesz minden prózaian valós és tényszerü. Rég elfelejtett elárultságaink, vágyaink, csalódásaink és komposztált haragunk szennyvize törhet felszínre.

Október 23.án a Nap is a Skorpióba lép, az (ön) kutatás és (ön)transzformáció a Szellem szintjén is folytatódhat: Vénusz, Nap és Merkúr a Skorpióban sok mindent kimondat majd velünk, olyat is ami nem kellemes, olyat is ami megkönnyebülést hozhat számunkra. Kitarakítani a pincét nem örömteli, de évente egyszer érdemes…

Vénusz ugyan a Skorpió végén járó Jupiter irányába haladna, mégis mire utolérné a Jupitert, addigra az óriás bolygó már átlép a saját jegyébe a Nyilasba. Vénusz Jupiter együttállásra ezért majd csak Január 22-én kerül sor (2019), a Nyilas 16°04 fokán. A két “jótevö” Nyilasban való találkozásának rejtélye talán épp az a pozitiv belső súgás, hogy szívügyeink átalakulásának végső célja mégiscsak a Prima Matéria megtalálása lehet.