Jupiter hazalátogat

Amíg a klasszikus asztrológiában nem láttak el (vagy nem akartak ellátni) a Neptunig, addig Jupiter nemcsak a Nyilas hanem a Halak ura is volt. Mindkét jegy sajátossága a Hit és az Élet értelmének valamilyen idealizált körülírása, emberi-isteni megfontolása. A legemberibb tulajdonságunk, hogy elégedettségre törekszünk. De vajon tudunk-e életünk értelmének kérdésére öszinte feleletet adni? Vajon nem önmagunk vagyunk-e életünk egyetlen öszinte értelme? Vajon nem az is egyfajta (ön)elégedettség, ha figyelmünket mások felé irányitjuk, és látszólag nem is magunkkal foglalkozunk - miközben az ilyen cselekedetekböl származó elégedettség csakis a sajátunk? Vajon nem minden cselekedetünk, döntésünk, sikerünk és kudarcunk minket táplál, minket szolgál?

Egy tényt el kell fogadnunk: az ember alapvetöen csakis önmagával van elfoglalva, csakis önmaga érdekli - akkor is ha elismeri, akkor is ha nem. Elégedettségre való nyilvánvaló törekvésünk nem más mint a hit amellyel a célállomást elérni kívánjuk, egy állapot melybe semmilyen elégedetlenség nem vegyül. A vegytiszta elégedettséget hívják olykor önmegvalósulásnak, vagy megvilágosodásnak.

Jupiter a mitológiában az abszolút uralkodó, a mindentlátó és mindentalkotó legnagyobb és legjóságosabb isteni atya. Jupiter megtestesíti azt a poziciót mely az elérhetö legmagasabb - földi viszonylatban. Jupiter otthona a Nyilas az asztrológiában, a Skorpiót követi. Logikus gondolat: ahhoz, hogy valaki megértse az élete értelmét, uralkodnia (Jupiter) kell félelmein (Skorpió). Minden félelem forrása az ismertböl (Skorpió- Plutó mint az evolúciós múltunk teljes tárháza) az ismeretlenbe (Nyilas) való elmozdulás. A ősfélelem lakhelye ezért számomra valahol a Skorpió és a Nyilas határán lebeg- de megtalálható bármely más két jegy határán is - hisz ott is elmozdulás történik egy ismert tartományból egy ismeretlenbe. Ezért érthetö, hogy miért hívják kritikus foknak egy-egy zodiákus 29°-30°, illetve 0°-1°fok tartományait. Jelenleg a Jupiter a Skorpió 29°10 fokán áll, November 8-án lép a Nyilasba ahol egy évig, 2019 December 2.-ig fog tartózkodni.

Kritikus napok, hetek ezek. Nem hiszünk, vagy nem találjuk azt amiben eleddig hittünk, a hit meginog, ezzel párhuzamosan ellátogatnak hozzánk régi félelmeink - olyanok is melyeknek már párszor búcsút mondtunk. Jupiter nem fél - Töle félnek. Jupiter ezért a félelem maga, nincs közte és a félelem között távolság. A böség azért kötödhet hozzá, mert a félelemnélküliség teremti a böséget. Most, hogy 12 év után hazaérkezik, többen feldúlták otthonát (Szaturnusz a Nyilast pár hónapja hagyta csak el), elöször is Rendet fog teremteni, vissza kell állítania a müködéshez, az uralkodáshoz szükséges ideológiai kereteket, távlati célokat, új perspektivákat, de legföképpen a Hitet. Hitet a böségben, a jóságban, a korlátlan lehetöségekben, a felfedezésben, az igazságban, a szabad gondolkodásban. Újratanulunk bízni egymásban, magunkban, teremtett világunkban, álmainkban és céljainkban. A Terv tökéletesítése kap lendületet, valami olyat hozhat életünkbe ahol ablakok kitárulnak, falak leomlanak, és kiszabadulhatunk gondolataink mintázataiból, újra alkothatjuk önmagunkat. Most nem a részletek kapnak hangsúlyt, a nagy kép nagyvonalakban kerül fel a vásznunkra, most ne azt firtasd, hogy mit és hogyan (lesz majd korrektúrára módod böven), hanem hogy miért és milyen céllal. Fogalmazd meg, miért élsz, miért akarsz élni, mi tart életben, és mi az, amit Életnek hívsz legbelül. A nagy kérdések és az öszinte válaszok ideje 12 évente járul elénk. Gondold át, mi foglalkoztatott 2006-2007 öszén- mi változott Benned azóta, miben hittél, és hol tart az Igazság, az Út keresése Benned itt és most? Láss világot, utazz - ha másképp nem megy hát gondolatban, vagy mások által. Járd be a világ kékjét, zöldjét, narancsát és aranyát, hagyd el a megszokott környezetedet, nyargalj paripásan, vagy csak állj meg, és hagyd, hogy lábad alatt fusson hegy és völgy, ég és föld, gondolat és tapasztalás. Halak társurával, Neptunnal jegybeli kvadrátban lesz mindvégig míg a Nyilast bejárja, ez az aspektus a feltétel nélküli szeretet újragondolásáról (is) szól. Meg kellene végre értenünk, hogy az amit tévesen szeretetnek hívunk, valójában mindvégig csak szokásunk és önként felvállalt (és nem a Teremtésre hagyott) felelelöségünk. Ahogy Krishnamurti írja:

Does love have responsibility and duty, and will it use those words? When you do something out of duty is there any love in it? In duty there is no love. The structure of duty in which the human being is caught is destroying him. So long as you are compelled to do something because it is your duty you don’t love what you are doing. When there is love there is no duty and no responsibility.

Szeretjük Jupiter, hogy hazalátogatsz olykor…