2018 December

Arra kérlek tiszta szívemböl, hogy légy türelemmel szíved rejtelmei iránt, és igyekezz úgy szeretni a kérdéseket, akár a lezárt szobákat vagy az idegen nyelven írott titokzatos könyveket. Ne kutass olyan válaszok után, amelyeket nem kaphatsz meg, mert nem tudnál együtt élni velük. Az egyetlen cél, hogy megélj mindent. Élj hát most a kérdéseknek! S így fokozatosan, anélkül, hogy észrevennéd, egyre közelebb kerülsz ahhoz a távoli naphoz, amikor majd választ kapsz mindenre.
— Rainer Maria Rilke
Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Az idézet, melyet ehhez a hónaphoz kerestem megtalált magától- az már csak a kozmosz Egységének szinkronicitásokon keresztül való önfelfedese -hogy Rilke pont a mai napon született (December 4.)….

December meghatározó aspektusa részint a frissen December 1.-én Skorpióba lépett hátráló Merkúr - az a Merkúr, mely November végén hármas találkozót tartott a Nappal és Jupiterrel a Nyilasban. E hármas együttállás meghozhatta számunkra a Nagy Kérdések átgondolásának szükségességét, olyan kérdéseket melyek többnyire filozófikusak - azaz nehezen lefordíthatóak konkrét formában. Retrográd Merkúr a Nyilasban átgondoltatta velünk, mi az/ki az amiben/akiben tényleges hiszünk, milyen eszmének, gondolatnak célnak adjuk oda a jövőben magunkat, hova szeretnénk eljutni (akár utazásainkkal, akár gondolatban, akár spirituálisan). A kérdések nagy része azonban megválaszolhatatlan marad - részben az egész hónapban fennálló Neptun/Mars -Nap/Jupiter kvadrát miatt is, részben mert a Merkúr még befejezetlen ügyeink miatt visszalépett a Skorpióba. Neptun a magasabb kapcsolódásainkért felelös égi rend (vagy káosz?), gondolataink (Merkúr) mélyreszántóan (Skorpió) választ keresnek e kapcsolódásunk milyenségére, azonban Álomországban nemhogy válaszok- kérdések sincsenek…Decemberben nem lesznek beteljesüléseink, áthatolhatatlan kérdés erdönkben elveszünk, irányt tévesztünk - a Halakban járó Mars inkább mohára ülne és álmodna semmint segítene kijutni innen. A Halak Mars akaratunk, identitásunk feloldódása, a bolygó 2 éves ciklusának záró akkordja (Szilveszterkor lép otthonába a Kosba), itt a feladatunk megadni, átadni magunkat a Magasabb Erönek (Neptun), persze van aki ezt úgy éli meg, hogy zenét ír, színházba jár, bort iszik vagy kicsekkolja magát…a lényeg ugyanaz: a nem akarás akarása, egyfajta passzív agresszió, mely az akarást másra hárítva kitér, nem konfrontál, elpárolog, felszívódik.

Merkúr-Neptun kvadrát, Mars a Halakban együtt Chironnal, Merkúr-Chiron-Felszálló nagy Víz trigon
— hiábavalóság hullámaira felülve vagy lekapcsoljuk valóságunk lámpását, vagy megtapasztaljuk a legvégsö célt és beülünk Isten tenyerébe

Merkúr Skorpióba való visszatérése azért is érdekes, mert közben Vénusz immáron direkt mozgásban szintén e jegyben halad. Gondolataink és kötödéseink, vágyaink immáron szembefordulva haladnak egymás felé, a találkozásuk azonban nem valósul meg. Kicsit olyan ez mintha visszanéznénk a retrográd Vénusz időszaka alatt (Október 5- November 16) megtisztított kapcsolataink maradékára és felsöpörnénk a morzsákat - megértve hogy a töredékböl már nem lehet egész, akkor sem ha ragaszkodunk hozzá . Ahol mélyre ásni kényszerültünk, ott szükségszerüen el is engedtünk - kapcsolatokat, vágyakat, célokat, gondolatokat, hiedelmeket. Az egész hónapban is aktív Jupiter-Neptun kvadrát, illetve Mars találkozása Neptunnal és Chironnal a Halakban, maga a nagy Űr, az elengedésünket nem kiséri jelenleg más csak a kiábrándulás, fájdalom, és hiány üressége, az a Semmi mely jó ha van, és melyet dolgos munkálkodásunk, önreflexiónk, megkülönböztetö képességünk, praktikusságunk (Szűz) tölt majd meg lassan, de biztosan tartalommal. Az a generáció mely 1970-72 között született, és Plutója a Szűz utolsó fokain áll, nagyon is érezheti a teljes elengedés szükségességét, a December 18-án direktbe forduló Chiron (gyógyíthatatlan sebeink) a Halak utolsó fokán ugyanis szembekerül a Lélek nagy alkimistájával (Plutó) - az ego elengedését üresség, hiány, fájdalom és hiábavalóság kisérheti. A Halak Marssal céljaink, ambiciónk és szenvedélyünk fulladnak vízbe, a hiábavalóság hullámaira felülve vagy lekapcsoljuk valóságunk lámpását, vagy megtapasztaljuk a legvégsö célt és beülünk Isten tenyerébe.

December 25.-én lesz pontos a Merkúr-Neptun kvadrát fényszög a Nyilas 13°57 fokán, hatását azonban egész hónapban érezni fogjuk, Mars a Halakban December 7-én a Nyilas Újhold napján oldódik fel a neptuni ködben. Ködösítés, kitérés, kivonulás, csúsztatás, figyelmetlenség, szétszórtság, megfelelö szavak keresése jellemezheti mindennapos kommunikációnkat, a meg-nem-értettség és a szavak általi bántásra érzékenyebben reagálhatunk. Másrészröl a Nyilas-Halak kvadrát teszteli hitünket, lehetnek megvilágosító álmaink, megérzéseink is, ez a fényszög kedvez a felfedezéseknek, misztikus tanításoknak, poétikus elmélkedéseknek, művészeti törekvéseknek, elmét megmozgató elvonulásoknak.

Chiron a Halak/Kos határán - áthaladása a zodiákus Alpha-Omega pontján létezésünk személyes és kollektív sebeivel szembesít.
— A Semmi jó ha van - megtölthetjük dologgal. Az Egység azzal szünteti meg a magányt, hogy megérintjük egymás különállóságát
Kipp Kopp  karácsonyi gyapott kopogtató

Kipp Kopp karácsonyi gyapott kopogtató

Merkúr a Skorpióban December 6-án fordul direktbe a 27°16 fokon, pontosan ott, ahol Október 29.-én a Jupiterrel találkozott. A fokra pontos ismétlésnek jelentősége van: a részletek újrafeltárásával kimerítettük kiváncsiságunkat, ekkora nemcsak a választ kutató vágyunkat engedjük el, hanem magát a kérdést is: nincs több kérdés akkor sem, ha minden titokban maradt elöttünk. Maga a rejtély a válaszunk. Amíg Merkúr a Skorpióban halad és újrajárja a már kétszer is megtett útját, gyógyító víztrigonba lép a Chiron-nal (Halak) és a Felszállóval (Rák). A relytély ha nem is fedi fel igazi arcát - elengedésünk lesz gyógyulásunk.

Karácsonyi rohanásainkban, néhol szemek nélkül látunk, fülek nélkül hallunk, lábak nélkül szaladunk, és szájunk nélkül is beszélünk a világ minden égtája felé. A legnagyobb ajándékod az legyen, hogy válaszra éhes elmédet lecsendesítve, meghallod belsö csengettyűd személyes ünnepi mondanivalóját.

1db298d0130addfbf6cd323929f354f2.jpg

Szereted amiről írok?

A Patreon egy közösség építö és közösségi finanszirozó platform. Arra a gondolatra épült, hogy azoknak adjunk direktben csekély értékben pénzügyi segítséget akikkel azonosan gondolkodunk, és akik munkáját így vagy úgy de elismerjük, értékesnek itéljük. Nem ösztönöz vásárlásra, nem eladásról szól, hanem klasszikus értelemben patronálásra hív. Egy oldal mely segít összegyüjteni a hallgatóságot, ahol a kapcsolat személyesebb és direktebb tud lenni az “alkotó” és közönsége között. A bizalomnak ilyen formája a legnagyobb elismerés melyet kaphatok Tőletek. Én magam is támogatok több asztrológust akiket szívesen olvasok, és Tőlük tanulok. Ha szeretnél havonta támogatni egy Cortado árával kattints a “Patreon” gombra. Támogatásodat bármikor indoklás nélkül visszavonhatod, semmi nem szól örökké, az úton jövünk és megyünk, felébredünk és lenyugszunk. Köszönet és Hála Neked.