Legyünk barátok: Mars és Vénusz 2018-as tangója

Miközben olvasod, gondolj arra, hogy mindannyiunkban egyszerre van jelen anima és animus, feminin és maszkulin, erö és lágyság, ösztön és harmónia...ne azonosítsd magad egyikkel sem, ne polarizáld magad azáltal, hogy ha pl. nöként olvasod akkor Rád csak a Vénusz vonatkozik. Az égen minden Egy, és minden ott van Benned is. A tánc lényege, hogy spontán és kanyarulatos, változó. Polaritásunk tánca ez: kint és bent, fent és lent egyaránt.

Ahogy ezt írom a Vénusz még a Rákban van, a Mars lassul a Vízöntöben, felkészül a hátrálására, retrográd fázisa miatt az idén nagyon sokáig, November 15.-ig lesz e jegyben. Ezért is  (Mars hosszú Vízöntősége, kvadrátban az Uránusszal) fontos megérteni mit csinál létünk fö tengelyének (Asc/Kos-Desc/Mérleg) tengely ura) föszereplöje egymással, egymásért. A hangnemet a Mars adja (konzekvensen a leválásra, személyes szabadságra, objektivitásra, barátias könnyed kapcsolódásra helyezve a hangsúlyt), miközben a Vénusz átviharzik 5 (!) jegyén az ekliptikának, és Október 5-én áll csak meg a Skorpióban, hogy visszahátráljon a Mérlegig. 

Ez a tánc nagyon viharos, és váratlan eseményekkel tüzdelt lesz...Miért?

Június 13.

Vénusz az Oroszlánba lép, ezzel ö maga is rálép a Fix keresztre (Vízöntö-Oroszlán-Bika-Skorpió), ráadásul együtt fog állni a Felszállóval (karmikus jövönk), miközben a Mars a Vízöntöben farkasszemet néz majd vele együtt a Leszállóval (karmikus múltunk). Ez az a pillanat (június 19-21) amikor a két táncos egymásra néznek, és a tánc elkezdödik. A Mars a múltunkat vágja fel, sebesüléseinkkel szembesítve, melyek ösztönlényünket a háttérböl, eddig is irányítás alatt tartották. Vénusz az Oroszlánban büszkeségünket hevíti fel, nárcisztikusan, önhitten, önmagával eltelten uralni gondolja a parkettet, és igaz: amikor a nö színre lép valóban öt, és ruháját (maszkját) nézi minden szem, amúgy oroszlánosan "kiérdemelt" csodálattal... Kettejüket a fix kereszt egyik oldaláról a Skorpió Jupiter figyeli, másik oldalról a Bika Uránusz. Ez a tánc fixáltságunkat, ragaszkodásunkat, mélyben elnyomott indulatainkat, sérelmeinket hivatott kimozgatni magunkból és kapcsolatainkból, viszonyainkból. Ha nem hangolódsz rá a Vízöntö laza, kötetlen tónusára, nagy fájdalmakban lehet részed (Skorpió az elengedés, halál, és metamorfózis jegye). Ha túl komolyan veszed a táncot, belehalsz...A táncot Mars vezeti...

Június 15

Az elsö nagy pofonja Vénusznak: Uránusz-Vénusz kvadrát. Szabadság és szerelem? Hogyan lehetséges...Nagy kérdések. 

Június 25

Második nagy pofon: Egzakt kvadrát a Skorpió Jupiterrel. Valami igazságot (Jupiter) a mélyböl felhozunk akkorra. Az elengedés elsö próbatétele. Sex, pénz és hatalom játéka keveredik a tánccal. 

Június 26

Mars megáll, és hátraindul a Vízöntöben, a radikalizmus, a lendület, a szabadság mámora visszatorpan. Valamit legbelül kell forradalmasítani, nem elég a külvilágban l art pour l art különcködni..., belülröl kell a a szabadságot megvalósítani, a kérdés itt is hogyan lehet az ösztönt, a haragot, az indulatot, személyes akaratot felszabadítani? Uránusz a Bikában gyógyít. A testet, Gaia sebeit gyógyítja. Mars a Vízöntöben követni lesz kénytelen Uránusz intelmeit: foglalkozz a testeddel, figyelj hova lépsz, vezetned kell, de nem csak magadat, hanem párodat is. Ez az a pillanat amikor Mars elengedi Vénusz kezét, a tangóban a léptek lelassulnak, és a férfi hátrál, hogy követhetövé váljon. A száguldást (Mars) az értékrend, a morál lesz az, mely féken tartja. Mi az a morál, melyhez nem kell ember mert természetes? Mi az amihez nem kell szabály mert ha Ember vagy (Vízöntö), természetesen követni fogod? Mi a Te morálod, melyet nem írsz le, nem írsz alá, mégis betartod? Mi mentén épül ki "szabályrendszered" mely keretezi kapcsolódásaidat? Hol válsz önmagad akadályává? Hol veszted el szabadságodat, hol szabályozod túl életed? 

Hogyan legyünk barátok? Ki vezet kit? 

Hogyan legyünk barátok? Ki vezet kit? 

Július 9

Vénusz átöltözik. Leveti fellengzős, bombasztikus, hivalkodó, magamutogató ruháját- Szerénységében lesz tükre, dísze a hátráló Mars belsö vivódásainak. Kritikusabb lesz, felkészül arra, hogy kompromisszumot kössön, leereszkedik, hogy meglássa a karcolást a cipőn, a ráncot a homlokon, a korpát az öltönyön...A teszt, hogy tényleg jó ez így is nekem? A tévedés, a hiba, a tökéletlenség ellenére is? Mars kihívása ismét egy kvinkunx (Rák és Szüz kvinkunxban a Vízöntövel). Szabadságunk ára: krízís helyzeteink, érzelmeink racionalizálása, megkülönböztetö képességünk felhangolása: mi az amiért áldozatot hozni érdemes, mi az ami tiszta, mitöl lesz egy kapcsolat szabadságában is tiszta, teljes és tökéletes? Vénusz a Szűzben haladva a Neptunnal kerül majd oppozícióba, nagy az esély arra is, hogy illuziokat építünk, lemondunk a tökéletesröl, mert nem hiszünk benne, vagy épp álmokat kergetve becsapunk és becsapnak minket. 

Augusztus 6

Vénusz megérkezik a Mérlegbe, Mars pár napig még a Vizöntö elején kvadrátban az Uránusszal, 6 napnyi baráti ölelés. Mars és Vénusz tiszavirág rövidségű levegös trigon kapcsolata. A teljes harmónia pillanatnyi igérete, barátságuk szusszanata, levegös jegyek kapcsolata...ez az amikor tudod, hogy minden kapcsolat csak baráti tud lenni hosszú távon. A barátság lényege a levegösen szabad jövés-menés, az elválások és összejövetelek könnyed öröme. 

Augusztus 12. 

Mars a Bakba lép. Ezzel megint jegybeli kvadrátba kerül a Vénusszal. Kardinális kvadrát: arra ösztönöz, hogy valamit elindits, valamit teremts, valami formát öltsön, valami megszilárduljon, valahol felelőséget vállalj. Dinamikus léptek keverednek harmónikus összesimulással. Mars és Vénusz kvadrát az izgalom, a kiváncsiság, a huza-vona. Vénusz törekedne az összehangolódásra (Mérleg), de Mars küzdelme a szabadságért a mélyben nem engedi a feltétel nélküli békét. A status-quo-t minduntalan felkavarja valami. 

Augusztus 27

Mars direktbe fordul, elindul vissza a Vízöntö irányába a Bak utolsó fokáról. Belső vívódásainak eredményét a külvilágban is láttathatja immáron, magabiztosabb, tudja, hogy útja nem személyes, látja Vénuszt (vágyai tárgyát), de már nem ragaszkodik. Spontán, belső intuícióból táncol, léptei vezetettek, ő vezet miközben tudja, hogy öt magát is vezeti valami mely a személyesnél magasabb. Megadta magát, ezért tánca Teljes és Tökéletes. 

Szeptember 9

Vénusz a Skorpióba lép. A táncban ez amikor kialszanak a fények és csak a lépteket hallani kopogni. Intimitás és mélység. Egy nappal késöbb Mars a Bakból visszaérkezik a Vízöntőbe, ismét feláll a Fix Kereszt, csak ezúttal a Vénusz nem az Oroszlánból (szemből), hanem oldalról követi és nézi Marsot. Fix kvadrát. A közös értékrend megszilárdítása, egymás lényének, egyediségének, szabadságának kölcsönös elismerése és tisztelete. Elengedés és együttmüködés. A barátság elmélyítése, a célhoz közelkerülés. Elindul Vénusz metamorfózisa. Ebben a jegyben történik (nem véletlenül) retrográd időszaka is. 

Október 5

Vénusz megáll a Skorpióban, és elindul hátrafelé, a Mérleg felé. Még nem tejes a harmónia, a béke. Szükségszerüen hallgatnia kell a másikra, arra aki vezeti. Meg kell értenie miböl születik a Béke. Október 31. én éri el a Mérleg jegyét miközben a Mars száguld elöre a Halak irányába. November első 2 hetében Mars-Vénusz ismét levegö trigonba kerülnek egymással (hátráló Vénusz a Mérlegben- Mars a Vízöntőben), barátságuk kompromisszumokra és a közös érdekeltség felismerésére épülhet. 

November 15

Mars Halakba lép, befejezi több hónapos áthangolását akaratának a Szabadság-Egyenlőség -Testvériség jegyében. Különcködéséröl lemondva, belemerül a Nagy Oceánba. Ahogy vízben a legerősebb boxoló ütése is hatástalanodik, úgy Mars ereje is feloldódik Neptunusz hullámaiban. A Halakból nézve a kapcsolataink a legfelsöbb idea megtestesítöi: a legszebb, a legtökéletesebb, a legistenibb. Mars és Vénusz ismét kvinkunxba kerül egymással. Az összeolvadás csak az illuzió által lesz teljes, Vénusz bár látja az igazságot belemegy a mesébe, hagyja, hogy érzéstelenítsék, kábítsák, bekebelezzék. 

 

A sort lehet folytatni (lehet fogom is...), Mars előbb utóbb beéri Vénuszt. A tánc most ott marad abba, hogy mindketten tanultak és bölcsültek a nyáron és összel. A jegyváltások szinte mindig olyan szorosan követik itt egymást, hogy nem, vagy csak röviden sikerül Trigon kapcsolatba keveredni, (Vízöntö-Mérleg, Halak- Skorpió). Mars a szabadságról, a személyes meghaladásáról, az együttműködésről, Vénusz a hatalomról (Skorpió), a ragaszkodásról, a manipulációról, a sexről kap tanításokat.  Mars és Vénusz idei tangója a kvinkunxok (150 fok, az isteni felé törekvésünk kihívása), és a kvadrátok (táncra hívás, krízis helyzetek, fejlődésre ösztönzö konfliktusok aspektusa) ritmusára épül. A tánc dinamikus és a harmóniát csak nyomokban tartalmazza: a béke feltétele annak felismerése, hogy kapcsolódásaink belső fejlődésünk záloga: a személyesen túli közös érdekeltség, a magasabb rendű érdekében való lemondás ragaszkodásainkról, vágyainkról...

astrolookbookComment