Chiron Kosba lépése

Chiron a Gyógyító Kentaur, a Sámán, az Alkimista.

Chiron a Gyógyító Kentaur, a Sámán, az Alkimista.

Február hónap nagy jegyváltása lesz hamarosan Chiron áthaladása a Világtengelyen, az Alfa és Omega (Halak) határátkelöjén - ott ahol Élet lép a Halál helyébe, ahol megpattan a Mag és elindul a csíra a sötétböl a fény felé. A Kos 0°foka a kardinális irányok közül a beindító, tüzes, életet ébresztö kozmikus pillanat. Az a pont melyet a Nap amikor elér, akkor - földröl nézve - pontosan Keleten kell (és nem pár fokkal arrébb) fel. Ez a Kos 0°fok nem azonos a csillagkép Kos 0 °fokával (sziderikus asztrológia) - mert a csillagképek nem 30° fednek le az égbolton, és a Föld precessziós eltolódása miatt a Tavaszpont pillanatában a Nap már nem áll együtt a Kos csillagkép elsö fokával. Azért nincs jelentösége ezen “vitázni” (melyik pontosabb az indiai-védikus/sziderikus vagy nyugati/trópikus), mint ahogy arról sem, hogy van-e 13. jegy a Nap útján, vagy sem - mert a Természet törvényei minden nyelven ugyanazt a fordítást írják le. Kicsit olyan ez mint amikor Szabó Lörinc Verlaine-t, vagy Shakespeare-t fordít: más de mégis ugyanaz. A lényeg minden fordításban átjön, ha nem is ugyanazokkal a szavakkal, formulákkal.

az Élet élni akar - nem kérdez és nem toporog

Kos az identitás - az ego megjelenése, megszületése, és féktelen kiáradása. 2011 óta (Chiron a Halakban) identitásunk kollektíven burokban volt, komposztálódott, elhalt benne ami életképtelen, és feláldozódott melynek nem volt jövöje, gyógyítottuk elválasztódottságunk, magányunk és inkubátorban neveltük saját élettervünk, életerönk. A Kos és a Halak nagy váltása, hogy az Élet élni akar - már nem akar visszafordulni, tudja, hogy küldetése van, nem kérdez és nem toporog: a mag elkezdi megmutatni milyen potenciát rejtett eleddig magában. 8 évünk lesz rá, hogy ezen Mag életünkben szárba szökkenjen, és ezt követöen a Bikában virágot, gyümölcsöt teremjen (2027 után).

Chiron-t 1971 November 1-én fedezték fel, felfedezése óta most fejezi be elsö körét a zodiákuson. A Kos Chiron generáció (ahogy én magam is) most éli meg elsö Chiron visszatérését. Kollektíven elöször tapasztalhatjuk meg tudatosan mit is jelent, mit is hoz magával Chiron a Kosban. Chiron a Nagy Kertész, mely pszihénk mély rétegeiben is gondoskodik arról, hogy potenciális Én-ünk megfelelö körülmények között bontakozhasson ki. Chiron módszertana a fájdalom, Ö sérüléseink tudatossá tételének fájdalmas tanítómestere. Ahol képletünkben Chiron áthalad, ott fájdalmaink iskolapadjába kényszerülünk ülni.

Chiron a gyógyító Kentaur (Szaturnusz), a forrasztó füves Táltos, az önmagunkat megváltó Alkimista (Uránusz)

A Kos iskolája a bátorságé. A féktelen, ösztönös akaraté. A feltartóztathatalan lendületé. Egszisztenciális ketózis: amikor tartalékainkat kezdjük felégetni egy magasabb cél érdekében. A felébredés maga, az élet újszölött vad és ösztönös akarása.

Chiron jellegében duális energia, mitológia alakjában Kentaur - azaz félig ember, félig állat, pályájával pedig hídat képez - azaz összeköti az Uránuszt (új) a Szaturnusszal (hagyomány). Legtovább a Halakban (Omega) és a Kos (Alfa) jegyekben idöz (8-9 év) - itt is látszik, hogy “munkálkodását” tekintve Alkimista : az átalakítás, a liminalitás, az átjáró jellemzi energiáját, feladata összeforrasztani azt ami kettös, egységesíteni azt, mely látszólag ellentmondásos.

Chiron asztrológiai jele a Kulcs - segítségével benyitunk rejtett Várkastélyunkban, lelkünk kincsesládájába, összeköti a láthatót (Szaturnusz) a láthatatlannal (Uránusz), a tudatost a tudatalattival. Chiron a Kosban identitásunk gyógyíthatatlan fájdalma, létezésünk megkérdöjelezödése, akaratunk sérült elfolytása, individuális önkifejezésünk megtörtsége, létjogosultságunk csorbultsága. Talán ezért is idöz más jegyekhez képest ennyi idöt (8 év) itt: a Kosra építkezik az egész evolúciós kör, ami aztán a Halakban önmagát engedi el. A Kos Chiron fájdalma, hogy nincs joga létezni - valami akadályozza a szülöttet abban, hogy létezésére önjogosságot formáljon- a Ház helyzete megadja azt az életterületet, ahol ezt a csorbát az adott személy újra és újra átéli. Talán ezért is találkozunk annyi helyen azzal a szlogennel, hogy “Én elég vagyok” (I am enough), hisz a most 40-50 éves generáció jobbára Kos Chironnal született - egy nagy csapat küzd identitásának (újra)-felfedezésével - ahogy életében lezárul egy chironikus ciklus (50 év) - és Chiron visszatér a születési poziciójához.

Sokan csendben szenvedjük el identitásunk hiányosságait - mindazt mit szégyellünk, nem merünk megmutatni- sem magunknak, sem másoknak. Rejtözködünk mindaddig, amíg egy tranzit a születési Chiron-on át nem oldja ki a zárat. Ekkor- életünkben felszínre jönnek, tudatos szintre emelkednek fájdalmak - megtörik a csend, és elindulhat a gyógyulás, az építkezés. Chiron átvonulása a Kosban - sokaknak felfedi majd rejtett képességeit elhomályosító önigazoló, szégyent eltusoló tudattalan pszihikus manövereit.

Amiről nem tudjuk, hogy fáj - nem tudjuk gyógyítani. Ez Chiron szaturnikus leckéje - a gyógyitó Kentaur, a valóságba benyitó , a fizikai síkra lehozó Sebesült Gyógyító szerepe. A tudatosság következö lépcsöfokán Chiron a Sámán, disszociált, feldarabolt részeinket forrasztó füvel összeöltö Táltos. Chironikus utunk végén - megérthetjük a Gyógyító Kentaur Alkimista szerepét is képletünkben: azt az energiát, mely képes önmagunk korlátainak transzcendens megváltására: megtörténhet az a csoda, mely nem fizikai, nem materiális (Szaturnusz), hanem a magasabb értelem, a felébredés elengedö állapota (Uránusz).