Illustration:  Christophe louis Quibe

Szinasztria

A szinasztria összevetést jelent az asztrológiában. Azt vizsgálja, hogyan hat két ember egymásra. Ilyenkor a két születési képlet egymásba vetítésével láthatóvá válnak a vonzás-taszítás mögöttes tartalmai. Ez az elemzés az egymásrahatásra mutat rá, felfedi azt az együttes dinamikát mely az akció-reakció láncolatát két ember között mozgásban tartja, aktiválja, netán korlátozza, nehezíti. Összevetést bárki között lehet készíteni, legyen ez párkapcsolat, munkatársi vagy családi kapcsolat. Sokszor anya-gyermek, apa-gyermek közötti viszony is tisztábbá válik amikor tudatosodnak a kihívások, vagy felfedezödnek az egymást támogató aspektusok. Ez az elemzés arra ad választ, hogy kire miért hatok így vagy úgy, illetve a másik miért így reagál rám ilyen vagy olyan formában.

Kompozit

A kompozit képlet nem két képlet dinamikája, hanem egy olvasztott (nem valóságos állásokat mutató) középpontokat számító képlet, mely azon a feltételézesen alapszik, hogy ha én is bemegyek félúton, és a másik is, akkor félúton találkozva, mindketten elmozdultunk onnan aminek hisszük, valljuk magunkat - azaz közös kompromisszumra alapozottan beszélhetünk közös “útról”. Ez a félutas találkozás úgy jön létre, hogy az egyes égitestek közötti fokra pontos felezőpontjai lesznek az új “entitás” (közös út) egyes elemei. Azaz Nap-Nap, Hold-Hold,…Plútó-Plútó stb. felezöpontjai teszik ki az új képlet számított, és nem valóságos égi állásait. Ez a képlet a matematika nyelvén fogalmazza meg két ember közös lehetséges együttmüködését. Arra ad választ, hogy hol találkozik két ember, miben látják meg az önmagukon túlmutató közös célt. Miért akadtak össze, mi volt/lesz a kibontandó közös téma, stb…

 

DAVISOn

Ez a képlet trükkös, mert bár számítás az alapja, mégis valóságos képlet annyiban, hogy a két ember születési dátumai, és születési helyei közötti felező pontot veszi alapul az új “entitás” születési dátumának, és helyének meghatározásakor. Sokszor az így kiszámított idöpont az adott személyek életében is jelentöséggel bírt - érdemes ezen is elmélkedni a képlet kifejtésekor.

A Davison képlet tehát egy térben és idöben valóságos, élő organikus képlet, azokat az állásokat mutatja melyek a fenti számítások alapján megkapott pillanatban, és helyen az Égen álltak. A kapcsolat születésének pillanatát rögzítö és leíró képlet. A Davison annyiban gazdagabb mint a kompozit, hogy beilleszthetök aszteroidák és egyéb égitestek is az elemzésbe, hiszen egy valós égi pillanat felvétele. Ez a képlet felfedi azt a valós célt ami miatt két ember kapcsolatba került egymással, illetve, hogy hol és milyen formában milyen leckéket közvetítenek egymás felé. Ezt a képletet ugyanúgy rá lehet vetíteni az egyén születési képletére ahogy egy tranzitot, és lehet vele az időben is haladni, azaz progresszió érzékeny, alkalmazni lehet az összes használatos asztrológiai módszert, hiszen ugyanúgy viselkedik mint egy radix képlet. A Felszálló és Leszálló tengely pl a Davison képletben, leírja a két ember karmikus szerzödését, mely az adott ház tartalmának megfelelöen fejti ki hatását a kapcsolat evolúciója mentén.

kapcsolati Progressziós képletek

Ahogy egy adott személy az idővel szinkronicitásban fejlödik az élete során, úgy egy kapcsolat is. Lehetöség van két ember progressziós képleteinek összevetésére is, azaz külön-külön megnézni, hogy ki-ki hol tart, és az adott pillanatban (pl házasságkötés) hol tartottak közösen. Az ilyen jellegü bonyolult összevetések (radix-kompozit, progresszió-kompozit, progressziós Davison, stb) a kapcsolat nagyon elmélyült elemzésénél hasznosak. Kimagaslóan idöigényes, és komoly koncentrációt igénylö módszer, melyet legtöbbször akkor használnak ha egy fontos esemény asztrológiai ismérveit kutatja valaki.

Fontos: semmilyen összevetést nem készítek a másik fél beleegyezése, vagy legalábbis tudomásul vétele nélkül, csak abban az esetben, ha a másik fél már elhalálozott, vagy szülö-gyermek kapcsolatról van szó. Miután minden összevetés (Szinasztria, Kompozit, Davison) megköveteli, hogy a felek születési képlete is feltáruljon, ezért abban az esetben válaszd ezt az opciót, ha már legalább egyszer voltál konzultáción. Egy összevetés elkészítése 3-7 képlet átfésülésének és megértésének eredménye, kérlek vedd figyelembe ennek az elemzésnek a súlyát és összetettségét, amikor erre jelentkezel.

 

18 év alattiaknak nem adok tanácsot, sem orvosi, sem jogi sem pénzügyi szakember nem vagyok, ezért ilyen jellegü kérdések esetében fordulj kompetensebb tanácsadóhoz. A válaszaim minden esetben a képleted pontosságára hagyatkozottan INTUITÍV marad, és a szabad akaratot FIGYELEMBE VEVöEN eltérhet a valóságtól, a jövöd alakulásától.